تبلیغات
متن كتاب های آموزشی

متن كتاب های آموزشی
همیاری 

فصل دوم ساختمان بدن انسان

«ای انسان! این جهان عظیم، شگفت و با عظمت بارها در تو خلاصه شده است. چرا در خود تامل و تفكر نمی كنی؟!» (علی علیه السلام)

استخوان بندی بدن

در نظام آفرینش، انسان تنها موجودی راست قامتی است كه روی دو پا راه می رود؛ در حالی كه بقیه ی جانوران معمولا روی چهار دست و پا راه می روند. بدن انسان توسط اسكلت یا استخوان بندی، شكل خاص و زیبایی به خود گرفته و این یكی از شگفتی های نظام آفرینش است. حال چشم ها را ببندید و فرض كنید كه در بدن شما هیچ استخوانی وجود ندارد، در این حال به چه شكلی در خواهید آمد؟ آیا حركت و راه رفتن برای شما مقدور است؟ چگونه غذا می خورید و با چه اندامی غذا را می جوید؟ هدف از بیان این مطالب پی بردن به یك نعمت بزرگ الهی، یعنی استخوان بندی بدن انسان است. استخوان در بدن ما چه وظیفه ای دارد و چگونه طراحی و ساخته شده است. اسكلت بدن از 206 قطعه استخوان ریز و درشت ساخته شده كه بدن انسان را شكل می دهد و موجب می شود بتواند كلیه ی فشارها و وزن خود را به راحتی تحمل كند.

حال استخوان ها و تركیب آن ها را به طور اجمال مورد بررسی قرار می دهیم. اسكلت بدن انسان طبق یك قانون دقیق مهندسی ساخته شده است. به طور مثال، اندام های ظریف و حساس بدن به طور شگفتی به وسیله ی یك استخوان بندی محافظت می شوند. مثلا مغز كه فرمانروای بدن آدمی است، در یك محفظه ای محكم به نام جمجمه قرار گرفته است و یا نخاع در میان ستون فقرات محافظت می شود، و یا قلب و ریه در میان قفسه ی سینه قرار دارند. وسیله ای كه حركت انسان را ممكن می سازد، اسكلت و ماهیچه ها هستند . اگر اسكلت بدن را براساس قوانین فیزیك مورد بررسی قرار دهیم، شگفتی های عجیبی را در خواهیم یافت.

براساس قانون سوم نیوتتن، هر عمل دارای عكس العملی مساوی و در مخالف جهت نیرو و اراده است. ارتباط این قانون با بدن انسان در كجاست؟ هر انسانی دارای وزن مشخصی است و هرگاه شروع به حركت كردن،‌قدم زدن، دویدن و پریدن می كند كلیه ی وزن بدن او روی یك پا قرار می گیرد. به عنوان مثال ، اگر وزن شخصی 70 كیلوگرم باشد، هنگام راه رفتن تمام این وزن به طور متناوب روی یك پا قرار می گیرد و اگر شروع به دویدن كند و یا بپرد، وزن او حدود 2 برابر یا بیش تر نیرو ایجاد می كند. برای این كه این مطلب را دقیقا متوجه شوید از ارتفاع نیم متری روی یك دستگاه سنجش وزن بپرید و وزن خود را ببینید. عقربه ی دستگاه حدودا وزن 140 كیلوگرم را نشان م یدهد. در این حال، طبق قانون سوم نیوتن كه می گوید هر عملی دارای عكس العملی مساوی و در مخالف جهت نیروی وارده است، مخالف جهت پای انسان كجاست؟ مگر غیر از سر شخص است؟ پس چرا ما در ناحیه ی سر خود، ضربه ای حس نمی كنیم؟ این در حالی است كه طبق این قانون، نیروی وارده بر سر ما باید حدود 140 كیلوگرم باشد. نیرو به چه شكلی خنثی می شود و چه عواملی این نیرو را خنثی می كنند؟ شگفتی در همین جا است!

اگر اسكلت بدن خود را مورد بررسی قرار دهیم، پاسخ این پرسش روشن خواهد شد. ابتدا از ویژگی های كف پا شروع می كنیم تا به جمجمه برسیم، و از این طریق به عظمت خود پی ببریم و ببینیم چه قدر به انسان لطف داشته و چرا او را گل سر سبد آفرینش قرار داده است و بنابراین خدا را همیشه شاكر باشیم. اگر كمی به كف پای خود دقت كنید قوسی را می بینید؛ این قوس برای چیست؟ برای درك بهتر این موضوع، پل های قدیمی و یا طاق چشمه ها را مثال می زنیم كه از نظر معماری، از مقاومت بیش تری برخوردارند.

 

وقتی انسان راه می رود، ابتدا پاشنه پای خود را روی زمین می گذارد و نیروی ناشی از وزن بدن وارد قوس پا شده و به طرف مچ پا حركت می كند. اگر دقت نمایید، می بینید ساق پا تقریبا در وسط قو پا قرار گرفته و استخوان های مچ پا رابطی است بین قوس كف پا و استخوان ساق كه برآیند نیرو از طریق رأس قوس كف پا به مچ پا منتقل می شود. قبل از رسیدن به ساق پا، این نیرو در مچ پا تقسیم می شود. مچ پا از 7 استخوان تشكیل شده و بین این استخوان ها غضروفی وجود دارد كه نقش كمك فنر را ایفا می كند یعنی نیروی وارده بر ساق پا كاهش پیدا می كند و سپس از طریق استخوان های ساق پا – به نام درشت نی و نازك نی – به طرف زانو حركت می كند. نیرویی كه در مچ پا كاهش یافته بود، به دو قسمت تقسیم می شود تا به زانو برسد. در مفصل زانو، دوباره كاهش پیدا می كند و به استخوان ران هدایت می شود. در مفصل ران و لگن، به خاطر شكل سر استخوان ران و حفره ی لگن این نیرو بار دیگر نصف می شود. سپس نیروی نصف شده در هر ران به خاطر شكل خاص لگن و قوس های حساب شده ی آن به لگن منتقل می شود. قسمت اعظم نیروی وارده خنثی شده و برآیند آن از طریق ستون فقرات به طرف بالا حركت می كند.

اگر ستون فقرات را نیز مورد بررسی قرار دهیم، شگفتی عجیب دیگری را در آن مشاهده خواهیم كرد. ستون فقرات در هر  انسانی دارای چهار انحنای خاص است و قسمت پایین آن قطورتر است و هر قدر كه به طرف بالا می رود تا به مهره های گردن برسد، به مرور نازك می شود؛ زیرا مهر های گردن مسوول حفظ و نگهداری جمجمه است و اگر وزن سر آدمی را نسبت به تمام وزن او بسنجیم، می بینیم كه اندك است. یكی از شگفتی های ستون فقرات این است كه از مهره های متعدد و با شكل های خاص ساخته شده و روی هم طوری قرار گرفته و تناسب و نسبیت دقیقا در آن ها ساخته محاسبه شده است. مهم تر از همه،‌وجود دیسك در بین مهره ها است. دیسك ها از مواد ژلاتینی و لاستیكی ساخته شده اند و به مقدار نیاز حركت می كنند و این حركت،‌خود نیروی وارده به استخوان را به مرور خنثی می كند تا به جمجمه برسد. و جالب این كه جمجمه ی انسان از استخوان های كروی و بسیار محكمی كه در هم فرو رفته ساخته شده است به گونه ای كه جدا شدن آن ها از یك دیگر به راحتی مقدور نیست. چون نیروی ضعیف شده كه از طریق ستون فقرات وارد جمجمه كه كروی شكل است می شود، در سطح كل كره پخش و بلافاصله خنثی می شود؛ به طوری كه انسان هیچ ضربه ای را در سر خود احساس نمی كند. آیا تاكنون به چنین نكته ای دقت كرده بودید و یا بی توجه از كنار آن عبور كرده بودید؟

هدف از بیان این مطالب این است كه خود را بشناسیم و در سلامت بدن و حفاظت از اندام های خود بكوشیم، و تا زمانی كه زنده هستیم با سلامت جسم و روح زندگی كنیم و از این زندگی لذت ببریم. سلامتی نعمتی است كه با هیچ چیز قابل مقایسه نیست و نمی توان آن را به راحتی به دست آورد، مگر با شناخت و محافظت و تغذیه ی صحیح و افكار سالم.

چه كنیم تا دچار ناراحتی های استخوان نشویم؟ قبل از آن كه به این سوال پاسخ دهیم، لازم است به یك مطلب مهم تری اشاره كنیم. اسكلت بدن انسان علاوه بر این كه به بدن،‌شكل خاصی می بخشد، وظیفه ی مهم تری نیز دارد كه اكثرا از آن غافلند، و همین غفلت موجب ناراحتی ها و بیماری های فراوانی می شود. یكی از مهم ترین وظایف استخوان ها در بدن، خون سازی است. زندگی انسان بستگی به كاركرد به موقع مغز استخوان دارد. در افراد بالغ، استخوان های لگن و دنده ها و ستون فقرات كار خون سازی را به عهده دارند؛ از این رو، باید نهایت مراقبت و محافظت را از آن ها به عمل آوریم. مغز این استخوان ها دارای سلول های مادر است و گلبول های قرمز و سفید خون و پلاكت ها را می سازند و وارد عروق خونی می كنند. عمر متوسط گلبول های قرمز خون 120 روز است و بعد از آن، گلبول های جدید تولید شده جایگزین آنها می گردند. این وظیفه خطیر را مغز استخوان انجام می دهد. حال برای محافظت از این اندام های با اهمیت، انسان چه نوع غذایی باید بخورد و از چه غذاهایی باید پرهیز كند؟ امروزه متاسفانه مردم تحت تاثیر تبلیغات سوء، از غذاهایی استفاده می كنند كه خود را در معرض خطر پوكی استخوان قرار می دهند و یا با استفاده از كرم های ضد آفتاب، از تابش فوق العاده مفید اشعه ی آفتاب جلوگیری می كنند و از طریق،‌مانع ساخته شدن ویتامین D3 توسط كراتینوسیت های پوست می شوند. با آگاهی و شناخت از اسكلت و استخوان بندی سعی كنید كه در سلامتی و نگهداری آن بكوشید.

غذاهای مفید برای استخوان

          غذهایی كه از مواد كلسیم و فسفر برخوردارند،‌ بهترین غذای استخوان به شمار می روند. برخی از این غذاها عبارتند از كشك، انواع كلم، پونه كوهی و چهار مغز، یعنی مغز گردو، بادام، فندق و پسته، كنجد با پوست به صورت خام، سبزی جات، میوه جات و روغن زیتون. نور مستقیم آفتاب، مصرف كلسیم و فسفر و تناول كله جوش كه یك غذای سنتی است،‌خرما و شیره ی خرما بهترین غذا برای محافظت از استخوان ها است. نرمش و ورزش روزانه موجب قوی شدن و استحكام استخوان ها می شود.

غذاهای مضر برای استخوان

          چای، انواع ترشی جات، سركه، ماست، صبحانه به صورت پنیر و چای شیرین، استفاده نكردن از نور مستقیم خورشید و خوردن غذاهای ممنوعه ای كه موجب می شود غدد درون ریز وظیفه خود را به خوبی انجام ندهند؛ زیرا چهار غده ی پاراتیروئید كه پشت غده ی تیروئید در گردن قرار دارند اگر كار خود را به خوبی انجام ندهند، اسكلت و استخوان بندی بدن دچار اشكال و انسان بیمار می شود. بیماری های استخوانی بسیار خطرناك است. یكی از این بیماری ها پوكی استخوان است. آرتروز و ساییدگی استخوان نیز یكی دیگر از بیماری های استخوانی است. امید است با رعایت موارد فوق همیشه استخوان هایی سالم و قوی داشته باشید.

          آیا با بررسی مختصر در استخوان می توان خود را شناخت؟ آیا این خودشناسی عاملی است برای خداشناسی؟ آیا می توان وجود خدا را در تك تك سلول های استخوان دید؟

سیستم بینایی

          هر انسانی دارای دو چشم است كه برای دیدن محیط اطراف خود به كار می رود. سیستم بینایی یكی از مهم ترین اعضای بدن آدمی است كه باعث پیشرفت انسان در علوم مختلف و كمك به خلاقیت او پدید آمدن اختراعات متعدد گردیده است. چشم یكی از عجایب خلقت است كه اگر شناخته شود انسان را شگفت زده می كند.

          38% رشته های عصبی كه به مغز وارد می شود و یا از آن خارج می گردد مربوط به عصب بینایی است كه مجموعا 5/2 میلیون آكسون است. سیستم بینایی انسان قادر است حدود 7 میلیون رنگ و سایه را در آن واحد تشخیص دهد. چشم انسان دارای قسمت های مختلفی است. یكی از این قسمت ها عبارت است از شبكیه. شبكیه پرده ای است در چشم آدمی كه گیرنده های حس بینایی در آن قرار دارند و تعداد آن ها بین 75 تا 175 میلیون است. مساحت آن حدود یك میلی متر مربع و ضخامت آن 4/0 میلی متر و دارای رنگ دانه های مخصوصی به نام پیگمان است.

          در افراد آلبینیسم یا زال- كه یك نوع بیماری ارثی یا ژنتیكی است – این رنگ دانه ها وجود ندارد، مانند عكاس خانه ای كه فاقد تاریك خانه باشد. افراد زال همیشه با مشكل دید مواجه هستند. رنگ دانه ها از بازتاب نور جلوگیری و ویتامین A را ذخیره می كنند. سلول های چشمی از دو نوع مختلف استوانه ای و مخروطی تشكیل شده اند. 7 میلیون این سلول ها مخروطی است كه در تشخیص رنگ به كار می روند و بقیه ی آن ها، استوانه ای هستند كه در دیدن اشیاء و مناظر استفاده می شوند. یكی از عجایب خلقت این است كه درون سلول های مخروطی چشم دیسكت های حاوی اطلاعات نهفته شده كه در تشخیص رنگ به كار می روند. چشم آنزیمی ترشح می كند به نام رودوپسین. این مایع شیمیایی از سلول های استوانه ای با غلظت 40/0 ترشح می شود، شامل الف) پروتئین ب) اسكوتوپسین ج) كاروتنوئید رتینال. رودوپسین از تركیب كاروتنوئید رتینال و اسكوتوپسین به وجود می آید.

نور جذب شده توسط رودوپسین، در حدود چند تریلینیوم ثانیه 10 به توان 12 منفی ) شروع به تجزیه آن می كند. علت این تجزیه تحریك شدن ماده رتینال توسط نور است.

نقش ویتامین A:

          ویتامینA در سیتوپلاسم سلول ها و در پیگمان وجود دارد كه در تشكیل رتینال مورد نیاز است. در صورتی كه در شبكیه ی چشم رتینال زیاد باشد، به ویتامینA تبدیل می شود و حساسیت شبكیه را به نور كم می كند و این امر باعث تطابق صحیح می گردد. در افراد آلبینیسم این حساسیت به نور، زیاد است.

تشخیص رنگ ها:

سه نوع پیگمان در سلول های مخروطی وجود دارد كه به رنگ های قرمز ، سبز و آبی حساس هستند. فركانس رنگ ها عبارتند از : قرمز 575، سبز535 و آبی 445.

با اندكی دقت در چگونگی آفرینش چشم، انسان شگفت زده می شود و با خود چنین می اندیشد كه چگونه این همه توانایی در یك كره ی كوچك جمع شده و در حداقل زمان، رنگ و اجسام را تجزیه می نماید و سریع به انسان اطلاع می دهد و او را از محیط خود با خبر می سازد. آیا نمی توان خداوند كریم را در تك تك سلول های چشم مشاهده كرد؟!

متاسفانه ما بندگان غافل با اعمال نادرست خویش از خدا دور می شویم؛ در حالی كه خداوند همیشه همراه ما و حتی از رگ گردن به ما نزدیك تر است، به گونه ای كه اكثر اوقات وجود او را حس نمی كنیم. اگر لحظه ای به خود بیاییم همیشه الطاف الهی را با چشم سر خواهیم دید.

امروزه متاسفانه دو چیز در جامعه ی ما فراموش شده است: اول خدا و دوم قرآن. كسانی كه این دو نعمت را فراموش كنند به ذلت خواهند افتاد و همیشه در زندگی دچار ناراحتی و نگرانی و اضطراب خواهند شد.

بنابراین لازم است با دقت در غذای خود، از چشم های خود به خوبی محافظت كنیم. دقت در غذای كودكان به خصوص موجب می گردد عزیزان شما در خردسالی دچار ناراحتی چشم و استفاده ی مادام العمر از عینك نشوند!

غذاهای مفید برای چشم

          نوشیدن روزانه حدود 6 لیوان آب خنك بدین روش: نیم ساعت قبل و دو ساعت و نیم بعد از غذا به ویژه، استفاده از سبزی جات و میوه جات خام و تازه، لیموترش تازه، استفاده از سبزی جات و میوه جات رنگی كه دارای مواد بتا كاروتن هستند، مانند : هویج فرنگی، كدو حلوایی، گوجه فرنگی، خرمالو، انبه و سایر محصولات غذایی رنگی دیگر.

توجه: مهم ترین توصیه برای محافظت از چشم، كاركرد مناسب معده و اجابت مزاج راحت است. براساس تحقیقات انجام شده، معمولا آن دسته از كودكان عینكی می شوند كه اكثرا از یبوست مزاج رنج می برند (مگر كودكانی كه بیماری های چشمی ارثی دارند.) بهترین درمان برای چنین كودكانی كاركرد راحت و به موقع مزاج است. در مجموع، ناراحتی های گوارشی بیش ترین صدمه را به چشم وارد می كند.

توصیه ی مهم و حیاتی: به خانواده های محترم و خوانندگان عزیز توصیه می شود اولا برای رژیم غذایی خود به گونه ای برنامه ریزی نمایند كه از تنوع غذایی برخوردار باشند و ثانیا كنترل اجابت مزاج خود، به ویژه كودكان خود را زیر نظر داشته باشند.

غذاهای مضر برای چشم

          غذاهایی كه یبوست مزاج ایجاد می كند ، مانند ماست، چای ، آب یخ، نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا، پر خوری ، خوردن غذاهای خمیر مانند ماكارونی و آش رشته، تخم مرغ زیاد، سرخ كردنی غذهای چرب و پر حجم، دوغ، نوشابه،‌نان زیاد ، تمام غذاهای ساندویچ فروشی، شیرینی جات قنادی و مصنوعی ، صبحانه پنیر، تنقلات مصنوعی از قبیل پفك، شكلات،‌كاكائو، یخمك، بیسكویت، چیپس، شور، مانند: كلم شور، خیار شور، نمك زیاد، استفاده نكردن از آب نوشیدنی به طور منظم، یعنی نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از آن، خیره شدن به نور زیاد، مطالعه در محیطی كه از نور كافی برخوردار نیست، كم خوابی، شب بیداری، مطالعه در حال حركت و یا در اتوبوس.

سیستم شنوایی

          حس شوایی یكی از بزرگ ترین الطاف الهی است كه خداوند به بندگان خود عنایت فرموده است. این حس باعث می شود كه انسان زیبایی های صوتی محیط خود را درك نماید و از آن لذت ببرد، مانند صدای پرندگان، صدای شرشر آب رودخانه ها و آبشارها و نغمه های دل انگیز. گوش ابزار گران بهایی است برای ارتباط با دیگران. علاوه بر این،‌انسان را از پیش آمدهای ناگوار و غیرمنتظره و خطرات حتمی آگاه می سازد.

          سیستم شنوایی علاوه بر مزیت های یاد شده به انسان در راه رفتن و ایستادن و نشستن تعادل می دهد. گوش اندامی دارد به نام حلزونی كه این وظایف را به نحو احسن انجام می دهد . اگر انسان چنین عضو و حسی را نداشت انسان از درك بسیاری از زیبایی ها محروم می گردید و زندگیش توام با خطر می شد.

1- گوش خارجی: كه شامل لاله ی گوش و مجرای آن است. آیا تاكنون دقت كرده اید كه چرا لاله ی گوش چنین شكلی دارد و این طور طراحی شده است؟ نرمه ی گوش برای چیست؟

2- گوش میانی : كه از پرده ی صماخ و استخوان های سندانی، ركابی و چكشی تشكیل شده است.

3- گوش داخلی: كه از استخوان های حلزونی و مایع درون آن و سلسله ی اعصاب مربوط به گوش تشكیل شده است.

          هر قسمت از گوش وظیفه خاصی را انجام می دهد. ما در این جا فقط به برخی از آن ها اشاره می كنیم. لاله ی گوش به صورت آنتن طراحی شده و خطوطی كه به صورت برجستگی و فرو رفتگی است برای هدایت اصوات به درون مجرای گوش است. نرمه ی گوش نیز برای خنثی نمودن فركانس های زائد صوتی و هم چنین ملایم نمودن اصوات در هدایت آن به مجرای گوش است.

          گوش میانی برای تقویت و وضوح صدا به كار می رود و هم چنین جلوگیری از صدمات وارده به سیستم عصبی گوش می شود. گوش داخلی همان طور كه قبلا به آن اشاره شد در حفظ تعادل شخص اهمیت به سزایی دارد.

          دامنه ی حركت كف استخوان ركابی با هر ارتعاش صوتی دو و سه دهم دامنه ی حركت دسته ی استخوان چكشی است. سیستم اهرمی استخوان های گوش،‌دامنه ی حركت استخوان ركابی را تقویت نمی كند، بلكه این سیستم نیروی حركت را حدود سه و یك دهم برابر افزایش می دهد. مساحت كف استخوان ركابی سه و دو دهم میلی متر و مساحت پرده ی صماخ : 55 میلیمتر است. برای به دست آوردن نسبت پرده صماخ به مساحت كف استخوان ركابی عدد 55 را بر سه و دو دهم تقسیم می كنیم كه عدد 17 به دست می آید.                         شدت صوت = 55 ÷ سه و دو دهم= 17

          امواج صوتی فشاری در حدود 22 برابر بر پرده ی صماخ وارد می كنند كه بر مایع حلزونی وارد می شود، انسان می تواند فركانس های صوتی بین 300 تا 3000 سیكل در ثانیه را دریافت و استفاده نماید.

          اگر سیستم استخوانی گوش نبود حساسیت گوش 15 تا 20 دسی بل كم تر می شد؛ یعنی یك صدای متوسط را انسان خیلی ضعیف می شنید. اگر صدا شدید باشد، سیستم عصبی رفلكسی بین 40 تا 80 میلی شكند به وجود می آورد كه در نتیجه ، عضله ی ركابی و عضو پرده ی صماح را منقبض می كند. پرده ی صماخ دسته ی استخوان چكشی را به طرف داخل می كشد؛ در حالی كه عضله ی ركابی استخوان ركابی را به طرف خارج می كشد. این دو نیرو یك دیگر را خنثی می كنند و همین امر باعث می شود كه شدت صوت از 30 تا 40 دسی بل كاهش پیدا كند. علت این امر دو چیز است: 1) حافظت در برابر ارتعاشات آسیب رساننده 2) حذف پارازیت و دفع كردن صدا در محل های شلوغ و پر سر و صدا.

          اگر اسنان فاقد این عضو بود، از زیبایی های جهان بی بهره می ماند، و این همه علوم صوتی از جمله علم موسیقی و آلات و لوازم آن ابداع نمی شد. این عضو بسیار حساس و زیبا را كدام قدرت به انسان ارزانی داشته، و چگونه باید از این اندام محافظت كرد؟ آیا می توان عظمت خداوند را در این سلول های كوچك دید؟

محافظت از گوش ها

          نباید خود را در معرض صداهای زیاد قرار دهیم. حداكثر صدای مناسب برای گوش 80 دسی بل است. برای تمیز كردن گوش از اجسام تیز و یا چوب كبریتاستفاده نكنیم. سعی كنید از شتسشوی گوش پرهیز نمایید. از میل كردن غذاهای یبوست زاد،‌مانند چای و ماست اجتناب كنید. نوشیدن چای بیش ترین صدمه را به گوش می زند. یكی از دلایل وزوز گوش مصرف چای و ماست زیاد است؛ زیرا خون را غلیظ می كنند.برای بهداشت گوش، بهتر است هنگام رفتن به حمام، یك قطره روغن بادام تلخ در هر یك از گوش های خود بریزید و بعد از یك ساعت، آن ها را با دستمال تمیز و نرم پاك كنید، زیرا روغن بادام تلخ واكش های درون گوش را نرم كرده و آن ها را خارج می كند. بهتر است از گوش پاك كن استفاده نشود. از مصرف میوه جات و سبزی جات فصل غافل نشوید، روزانه 6 لیوان آب میل كنید تا خون رقیق شودو دچار ناراحتی گوش نشوید.

ساختمان كبد

          كبد اندامی است كه در سمت راست سینه زیر دنده ها قرار دارد و بزرگ ترین غده ی موجود در بدن انسان است. كبد در خانم ها كوچك تر از آقایان است؛ به گونه ای كه وزن آن در آقایان ، حدود 3/1 كیلوگرم تا 5/1 كیلوگرم، و در خانم ها، حدود 1 تا 3/1 كیلوگرم است. كبد بیش از 50000 نوع آنزیم ترشح می كند كه هر آنزیم از چندین اسید آمینه تشكیل شده است. هنگام تولد، كبد نوزاد یك هیجدهم وزن كودك را تشكیل می دهد.

          كبد مجهز به سلول هایی است به نام كوپفر كه وظیفه ی آن ها در صورت سالم بودن، بیگانه خواری است (از شگفتی های كبد)، از دیگر وظایف كبد این است كه قند را به صورت گلیكوژن ، و آهن را به صورت فریتین ذخیره می كند و در موقع نیاز در اختیار بدن قرار می دهد. مهم ترین ذخیره ی كبد وتیامین B12 است كه حدودا برای 6 ماه تا 1 سال كفایت می كند. در واقع، تمام زندگی روزمره ی انسان به وجود كبد و سلامت آن دارد. برای حفظ و سلامتی كبد باید از غذاهایی كه آن را دچار مشكل می كند پرهیز كرد. با حفظ سلامتی كبد، سلامت انسان تضمین می گردد. كبد از نشانه های خداوند در وجود انسان است. همه ی غذاهایی كه انسان میل می كند از طریق معده وارد روده شده و جذب سیستم لنف می گردد و در نهایت، وارد سیستم گردش خون می شود. خون موجود در عروق انسان از طریق سه رگ ورودی به كبد وارد می شود. در آن جا آنزیم هایی ساخته و به مواد غذایی افزوده می شود. غذاهای موجود در آن توسط كبد بررسی شده و به مواد مفید برای اندام ها اجازه ی عبور داده می شود و موادی كه مضر تشخیص داده شوند در كبد باقی می مانند.

          زندگی بدون كبد امكان پذیر نیست و مرگ انسان حتمی است. همان طور كه قبلا اشاره شد، كبد مجهز به سلول هایی است به نام كوبفر كه كارشان حفاظت از كبد و كل بدن است میكروب هایی كه در سیستم لنف یا ایمنی بدن از بین نرفته و وارد خون شده اند، در كبد توسط سلول های كوپفر از بین می روند. اگر كبد نتواند این وظیفه را به درستی انجام دهد، میكروب یا ویروس وارد اندام های بدن شده و بدن را دچار بیماری می كند. اگر تمام دانشمندان جهان با تمام وسائل و امكانات آزمایشگاهی خود گرد هم آیند، نمی توانند بخش اندكی از كار كبد را انجام دهند. این در حالی است كه خداوند متعال با قرار دادن غده ای به وزن 5/1 كیلوگرم در بدن انسان این همه وظایف به خوبی انجام می شود. این خود یكی دیگر از نشانه های شگفت وجود خداوند است كه ما از آن غافلیم. امام رضا (ع) كبد را مركز غم می داند. علت این امر با كمی دقت در كار كبد مشخص می شود.

كبد به دو علت مركز غم است:

1) هنگامی كه مواد غذایی كافی از طریق كبد عبور نكند و به سلول ها نرسد،‌سلول ها دچار كمبود می شوند و نمی توانند كار خود را به خوبی انجام دهند و همین امر موجب غم و اندوه در انسان می گردد. درست كار نكردن كبد موجب می گردد آنزیم «ال ، دی، اچ» در خون بالا رود.

2) مهم ترین عاملی كه موجب غم و اندوه انسان می شود، تجمع مواد غذایی زائد در كبد و به وجود آمدن عفونت در آن است؛ زیرا بر اثر تجمع مواد غذایی و به حالت سكون در آمدن آن ها موجب گندیدگی و فساد می شود این خود عامل بزرگی برای غم و اندوه است. در حقیقت، انواع میكروب ها و ویروس های به وجود آمده موجب بیماری های  صعب العلاجی مانند: انواع هپاتیت می شود. شنیدن نام هپاتیت برای هر فردی نگرانی و اضطراب خاصی را به وجود می آورد. این در حالی است كه می توان به آسانی این نوع بیماری ها را برطرف كرد و دوباره به نشاط دست پیدا كرد (پاكسازی كبد به روش طبیعی)

مواد غذایی مضر برای كبد

چای، شیرینی جات قنادی، سرخ كردنی،‌ پرخوری ، غذاهای چرب و پرحجم، ماست، نوشابه، آب یخ، تخم مرغ ، شور ، نمك زیاد، ترشی جات سركه، فلفل و ادویه جات تند به مقدار زیاد، سیر زیاد، تمام غذاهای ساندویچ فروشی ها، غذاهای فریز شده، غذاهای زودپز شده، سس ، رب ، بادمجان زیاد، نوشیدن مایعات همراه با غذا و یا بلافاصله بعد از آن، تنقلات مصنوعی، آجیل شور، خرده خرده غذا خوردن، یعنی این كه دهان پیوسته بجنبد، ماكارونی، آش رشته، انواع دخانیات، مشروبات الكلی كه موجب سیروز كبدی می شوند. عصبی شدن و سریع غذا خوردن، گوش زیاد از عوامل دیگری است كه برای كبد مضر است.

كبد اندام فوق العاده حساسی است كه اگر از آن به طور صحیح مواظبت نشود، سریع دچار كم كاری و بیماری می شود. خوانندگان عزیز سعی نمایند در محافظت از این اندام نهایت سعی و كوشش خود را انجام دهند؛ زیرا كبد عضو فوق العاده مفیدی است كه حتی با كمترین غم و اندوه آزرده شده و آنزیم های SGPT و SGOT ا» به سرعت ترشح شده و زیاد می شوند،‌هم چنین است آنزیم LDH خون كه ازدیاد آن بسیار خطرناك است. خوردن ماست به خاطر داشتن اسید لاكتیك فراوان این آنزیم را افزایش می دهد.

مواد غذایی مفید برای كبد

          غذاهای مفید كبد عبارتند از : انواع میوه جات، سبزی جات، به خصوص كاهو و خیار و هویج، روغن زیتون، انار و شاه توت كه اثر معجزه آسایی روی كبد دارند. در حقیقت، شاه توت ضد هپاتیت است! انواع بذرهای ملیّن از قبیل خاكشیر، اسفرزه،‌بارهنگ، تخم ریحان و تخم شربتی،‌بالنگو، شیرخشت، ترنجبین، فلوس به مقدار كم، سوپ جو، آش جو، نان جو، به خصوص نان جوی دو سر و نوشیدن روزانه حداقل شش لیوان آب خنك نیم ساعت قبل و دو و نیم ساعت بعد از غذا، سالاد فصل همراه با لیموترش تازه و روغن زیتون قبل از غذا، زرشك و آب زرشك، عسل، كشمش ، توت، انجیر، برگه هلو و برگه زردآلو، كدو خورشتی، كدو حلوایی، كنجد،‌اسطوخودوس، ابدرنجبویه، كاسنی، آب مركبات، مغز بادام خام.

          با تغذیه صحیح و مناسب می توان كبد را سالم نگه داشت. در واقع سالم بودن كبد مساوی است با سلامتی جسمی و روح. یكی از شگفتی های كبد ترشح ماده ضد ویروسی است به نام اینتر فرون این ماده زمانی تولید می شود كه كبد در نهایت سلامت باشد. پس، باید از این اندام شگفت،‌نهایت مراقبت انجام شود. آیا نمی توان عظمت خدا را در كبد دید؟

ساختمان كبد

          تك تك اندام های اسنان را اگر دقیقا بررسی نماییم شگفتی های عجیبی در آن ها می بینیم. كلیه یكی از معجزات بزرگ الهی است كه خداوند به انسان ارزانی داشته است. زندگی انسان در گرو وجود كلیه و سالم بودن آن است. هر انسانی دارای دو كلیه است كه هر كدام از آن ها دارای هشتصد تا یك میلیون و دویست هزار نفرون است. هر یك از نفرون ها كار یك فیلتر دقیق را انجام می دهد.

          كلیه در هر ساعت حدود 30 لیتر خون را تصفیه و مواد مضر آن را دفع می كند و بقیه مواد مفید را برای جذب دوباره آماده می كند تا بدن انسان دچار سستی و ضعف و مسمومیت نشود. یكی دیگر از مهم ترین كارهای كلیه ترشح دو نوع آنزیم است یكی به نام رنین، و دیگری به نام اریتروپوئتین. رنین فشار خون را زیاد می كند و به تصفیه ی آن نیز كمك می كند. آنزیم اریتروپوئتین نیز یك كار فوق العاده حیاتی در بدن انسان انجام می دهد، به گونه ای كه اگر ترشح نشود و یا فوق العاده حیاتی در بدن انسان انجام می دهد، به گونه ای كه اگر ترشح نشود و یا كم ترشح شود،‌ انسان دچار كم خونی حاد می شود و سلول های مغز استخوان از فعالیت باز می ایستند. سلول های مادر در مغز استخوان زمانی فعال می شوند و شروع به ساختن گلبول قرمز و پلاكت می كنند.  كه این آنزیم حیاتی به آن ها برسد.

          این مشكل در تمام افرادی كه دچار ناراحتی كلیوی هستند، به وضوح نمایان است، زیرا عمر گلبول های قرمز خون در انسان 120 روز است و پس از گذشت چهار ماه، لازم است بدن گلبول های قرمز جدید بسازد و جایگزین گلبول های قبلی كند. این امر در بیماران كلیوی دچار اختلال می شود و مهم ترین مشكل آن ها كم خونی و كمبود گلبول قرمز است و علاوه بر این، مواد مفید در خون آنان، مانند پروتئین، سدیم، پتاسیم و غیره نیز به خاطر عدم فعالیت نفرون ها جذب نمی شوند و سرانجام دفع می گردند.

          كلیه نیز عامل مهمی در حفظ تعادل املاح موجود در خون است و غلظت های یونی را ثابت نگاه می دارد و بنابه فرموده ی امام رضا (ع) ، همین امر موجب سلامتی اندام های بدن و باعث نشاط و شادی انسان می گردد. همان طور كه قبلا اشاره شد مثل پرتوپلاسم كه شامل پنج بخش مانند: آب ، الكترولیت ها، پروتئین ها، لپیدها و كربوهیدرات ها است. الكترولیت ها موجب انتقال امواج عضبی الكتروشیمیایی در رشته های عصبی و عضلانی می شوند. و همچنین فعالیت واكنش های مختلف آنزیمی لازم برای متابولیسم سلولی را تضمین می كنند. اگر كلیه ها كار خود را درست انجام ندهند،‌ علاوه بر آن كه ضعف شدید بر انسان مستولی می شود، مواد سمی و زاید خون نیز دفع نمی شوند.

          افرادی كه دچار ناراحتی های كلیوی هستند با كمبود این آنزیم مواجه اند و دچار كم خونی می شوند. معمولا این افراد دارای رنگ و رویی پریده و صورتی پف آلود و همیشه دچار ضعف شدید و سرگیجه و كم اشتهایی هستند. با بررسی این اندام به ظاهر ناچیز ولی در واقع حیاتی، انسان شگفت زده می شود و در حیرت می ماند كه خداوند عظیم الشان چه لطف بی كرانی در حق بندگان خود نموده است و ما از آن بی خبریم. وظیفه ی همه ی ما تشكر و قدردانی از نعمت های بی منتهای خداوند منان است و باید هر لحظه شكرگزار او باشیم و به یمن سلامتی خود، به دیگران خدمت كنیم.

          زمانی به این امر بزرگ و حیاتی پی می بریم كه آن را از دست داده یا دچار مشكلی شده باشیم. معمولا انسان از نعمت هایی كه دارد بی خبر است مگر این كه خدای ناكرده مساله ای برایش پیش آید.

          امام رضا (ع) كلیه را مركز شادی می دانند. نگارنده، پس از دقت در این گفتار معجزه وار به صحت گفتار آن حضرت پی برده است. به نظر می رسد یكی از عوامل مهمی كه كلیه را مركز شادی و نشاط انسان ساخته است- همان طور كه پیش از این عنوان شد – ترشح آنزیم اریتروپویتین است كه موجب می گردد مغز استخوان فعال شود و كار خون سازی صورت بگیرد. افرادی كه دارای كلیه ی سالم هستند، از نشاط خاصی برخوردارند. علاوه بر این سموم موجود در خون آنان نیز توسط كلیه دفع می گردند، و همین دو عامل موجب شادی و نشاط آنان می گردد. با توجه به مطالب یاد شده، شایسته است سعی كنیم از این نعمت الهی محافظت و مراقبت نماییم و از غذاهایی كه برای آن مفید است استفاده كنیم و همیشه خود را سرحال نگهداریم.

مواد غذایی مفید برای كلیه ها

          غذاهایی كه كلیه را همیشه سالم و شاداب و باطراوت نگه می دارند، عبارتند از آب ، سیب درختی،‌كاهو، خیار ، مغز بادام خام، لیمو ترش تازه، روغن زیتون، انجیر، برگه زردآلو، جوانه ی گندم و عسل. میوه جات كه نام برده شد باید به طور كامل و همراه با پوست و دانه های آن خورده شوند. امید است با مصرفت نعمت های خوب الهی همیشه سالم و جوان بمانید و خدای مهربان را شكرگزار باشید.

مواد غذایی مضر برای كلیه ها

          چای فوق العاده برای كلیه مضر است و علت آن، تحریك بیش از حد سلول های اپی تلیال كلیه و در نتیجه ، وادار كردن آن به كار مداوم و طاقت فرساست. هم چنین است سرخ كردنی ها، ادویه جات تند، شیرینی جات قنادی، غذاهای ساندویچی و نوشیدن مایعات همراه با غذا ، نوشابه، آب یخ به خصوص در زمانی كه بدن انسان عرق كرده است، ترشی جات سركه، شور، نمك زیاد ، غذاهای چرب و پر حجم ، نان خامه ای،‌ماست، گوشت اردك، غذاهای خارج از منزل، به ویژه غذای طبخ شده در ساندویچ فروشی ها، مانند پیتزا ، سوسیس، كالباس و انواع سس و مواد تند و تیز.

تایپ : علی اكبر ادهم




طبقه بندی: فصل دوم ساختمان بدن انسان،
[ شنبه 10 بهمن 1388 ] [ 11:20 ب.ظ ] [ علی اكبر ادهم ماراللو آموزگار ششم ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

موضوعات
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

فروش بک لینکطراحی سایتعکس