تبلیغات
متن كتاب های آموزشی

متن كتاب های آموزشی
همیاری 

فصل هفتم

طبع های سه گانه ی غذا

« با شناخت طبع مواد غذایی، رابطه ای صحیح با بدن خود برقرار كنید، تا همیشه سالم و با نشاط زندگی كنید! »

طبع غذای انسان

غذای انسان نیز همانند خود انسان دارای طبایع مختلفی است و به دو بخش عمده تقسیم می شود:1) غذاهای حیوانی 2) غذاهای گیاهی. هر كدام از این دو گروه مواد غذایی طبع خاصی را دارد،‌ و لازم است شناخته شود تا هر كس بتواند غذای مورد نیاز خود را مصرف كند. البته علاوه بر این مسائل، مسائلی از قبیل پاكی و حلال بودن و نحوه ی پخت و استفاده از آن نیز باید بررسی و مورد مطالعه قرار گیرد. ولی امروزه به تنها مساله ای كه اهمیت داده نمی شود، نوع مواد غذایی است، رعایت نكردن امور لازم در این زمینه، در جامعه فاجعه به بار می آرود و افراد را دچار انواع بیماری های صعب العلاج می كند. خداوند در قرآن كریم در مورد تغذیه به خصوص طبع آن چنین می فرماید:

« و در آن جا از جامی كه طعم زنجبیل دارد به آنان می نوشانند.» (انسان، 17)

«به یقین ابرار {و نیكان} از جامی می نوشند كه طعم كافور دارد.» (انسان، 5)

« سپس از همه ی میوه ها بخور،‌و راه های پروردگارت را فرمان بردارانه، بپوی. {آن گاه} از درون {شكم} آن، شهدی كه به رنگ های گوناگون است بیرون می آید. در آن، برای مردم درمانی است. راستی در این {زندگی زنبوران} برای مردمی كه تفكر می كنند نشانه ی {قدرت الهی } است.» (نحل، 69)

زنجبیل و كافور و عسل كه در این آیات از آن ها یاد شده است، هر كدام دارای طبع خاصی هستند. طبع زنجبیل گرم است و طبع كافور برعكس آن، سرد است، ولی عسل را خداوند برای تمام انسان ها شفا قرار داده است. و می توان گفت طبع آن معتدل است و با هر نوع مزاجی سازگار است. عسل اختلالات پی اچ (PH) را به سرعت به حالت تعادل درمی آورد.

غذای انسان نیز دارای سه طبع استك 1) گرم، 2) سرد، 3) معتدل. طب قدیم این سه نوع طبع را هم برای انسان ها قائل است. و هم برای مواد غذایی. همان طور كه انسان ها بر اثر عدم آگاهی ، ناپرهیزی و ندانم كاری در مورد تغذیه، دچار غلبه اخلاط می شوند، طبع غذاها هم با پخته شدن، فریز شدن یا در مایكروفر قرار دادن نیز تغییر پیدا می كنند.

قدیمی ها این مساله را به خوبی می دانستند،‌و با تركیب مناسب مواد غذایی، این مساله را خنثی كردند و غذاها را طبق طبع خود آماده می كردند. به عنوان مثالك بادمجان چون گرم و و خشك است و كشك سرد و خشك، این دو را با هم مخلوط می كردند و طبعی متعادل به دست می آوردند و یا ماست را كه دارای طبع سرد و تر است با نمك و پونه و فلفل مخلوط می نمودند و در نتیجه، طبع غذای فراهم آمده به صورت متعادل درمی آمد. فلفل و پونه گرم است و نمك حالت خنثی دارد؛ وقتی این با ماست مخلوط شود، حالت اسیدی بودن آن از بین می برد و به حالت تعادل در می آورد. به هر حال بهتر است هر شخصی آن غذایی را كه باب طبع او است آماده و میل كند.

اگر كمی به عقب برگردیم و زندگی گذشتگان خود را مطالعه كنیم، می بینیم در آن زمان، حتی با نبودن امكانات و تجهیزات بهداشتی امروز، مردم از سلامت جسم و روح بهتری برخوردار بودند و كمتر دچار بیماری می شدند و بدنشان نسبت به انسان های امروزی بیش تر مقاوم بود و اگر احیانا دچار بیماری می شدند، می دانستند كه چه باید بكنند و چه بخورند و چگونه بخورند!

خیلی از بیماری هایی كه امروز شایع است و بیمارستان ها مملو از افراد مبتلا به این بیماری ها است،‌در آن روزها خبری از آن ها نبود. البته درست است كه برخی از بیماری ها قبلا وجود داشته،‌ولی برای ما ناشناخته بود است. ولی باید توجه داشت كه بسیاری از این بیماری هایی كه امروز مردم ما را رنج می دهد، در اثر خوردن غذاهای نامناسب، پختن غیر صحیح و آلوده شدن محیط زیست پدید آمده اند. ولی امروزه با توجه به امكانات بهداشتی و تجهیزات پزشكی، باز هم می بینیم كه این همه بیمار در عصر ما وجود دارد ممكن است سوال شود كه در آن زمان خیلی از بیماری ها شناخته شده نبود! مگر غیر از این است؟!

علاوه بر این، بسیاری از بیماری هایی كه دنیای پزشكی امروز كشف آن ها را به خود نسبت می دهد، پیش از این، ابوعلی سینا آن ها را كشف كرده است، مانند بیماری پاركینسون كه در قدیم به آن رعشه می گفتند، بیماری هوچكینز كه آن را سلع می نامیدند،‌بیماری كولیت كه امروزه گریبان گیر بیش از 80% مردم اروپا و آمریكا است و در قدیم، آن را قولنج روده می نامیدند، بیماری صرع كه در قدیم آن را غش می گفتند، بیماری غیر قابل علاج پوستی پسوریازیس كه در طب قدیم، آن را داءالصدف می نامیدند، بیماری آلوپسی كه آن را داءالثعلب می گفتند، و یا بیماری های دیگری كه ان شاءالله در كتاب علت بیماری ها و دمان آن ها به طور مفصل به آن ها خواهیم پرداخت.

مردم در قدیم از آب و هوای پاك و غذاهای سالم بیش تر استفاده می كردند و كمتر دچار بیماری های اعصاب و روان می شدند امروزه همه چیز آلوده شده و استرس های روحی و روانی بیش از هر چیز دیگری همه ی مسائل زندگی انسان را تحت الشعاع خود قرار داده و در نتیجه، انواع بیماری های رنگارنگ و بدخیم سراغ این مردم از خود بی خبر آمده است. جای بسی تاسف است كه امروزه همه چیز، حتی سلامتی، فدای شكم می شود! آیا تا به حال از خود پرسیده اید كه چرا این قدر از غذاهای غربی استفاده می كنید؟ آیا محتوای آن ها را می دانید یا خیر؟ خداوند در قرآن كریم چنین می فرماید:

«و خود را با دست خود به هلاكت میفكنید.» (بقره 195)

به هر حال، بهترین و ساده ترین و عملی ترین روش برای حفظ سلامتی و رهایی از انواع گوناگون بیماری ها این است كه ابتدا طبع خود و مزاج خود را بشناسیم و بعد، از طبع غذاها آگاهی پیدا كنیم و در مرحله سوم، بر عمل طبق مزاج خود غذاهای روزانه خویش را فراهم و میل كنیم. با این روش، همیشه مزاج ما به حالت تعادل خواهد بود، و این تعادل موجب تعادل اخلاط اربعه و در نتیجه، موجب سلامتی انسان خواهد شد. اگر زندگی خود را باری به هر جهت به پیش ببریم و هر غذایی را كه در دسترسمان قرار گرفت، بدون آن كه به خواص آن توجه كنیم، مورد استفاده قرار دهیم – همان گونه متاسفانه امروزه متداول شده است – بدون شك بیمار خواهیم شد.

امروزه اگر از مردم در مورد طبع و مزاجشان سوال كنیم، با تعجب به ما نگاه می كنند و می گویند در قرن بیست و یكم،‌ این چه سوالی است؟!

به هر حال،‌اگر این مسائل را دقیقا رعایت كنیم و از خوردن غذاهایی كه با مزاج ما سازگاری ندارد بپرهیزیم، بدون شك بسیاری از بیماری های صعب العلاج دیگر به سراغ ما نخواهند آمد. با شناخت طبع غذاهای مورد علاقه ی مان كه برای ما مضر است و تغییر طبع آن ها می توانیم سلامتی خود را تضمین كنیم. اگر چنین رویه ای را در پیش گرفتیم،‌لذت سلامتی را خواهیم چشید،‌و همیشه زندگی سالم و شادابی خواهیم داشت.

حال این مطلب را از نظر علمی و علم روز مورد مطالعه و بررسی قرار می دهیم،‌تا بی راهه نرفته باشیم. و بتوانیم گفتار خود را اثبات كنیم. تا روشی باشد برای تحقیق دیگران و بتوانند كه چنین راه هایی را طی كنند و به نتایج جالب توجهی دست یابند. و مهمتر از همه سلامتی تضمین می شود. عزیزانی كه پیرو مسائل علمی و استدلالی هستند، توجه آنان را به مطالب ذیل جلب می كنم. امید است كه قابل استفاده برای خوانندگان عزیز و گرامی كه طالب سلامتی هستند قرار گیرد.

قبل از ورود به بحث علمی، مطالبی را به عنوان مقدمه بیان و توجه خوانندگان عزیز را به آن جلب می كنم، تا زمینه ای ایجاد شود برای تفكر و مطالعه و تحقیق بیشتر. امید است بعد از مطالعه ی این گفتار، خوانندگان عزیز بیشتر به خود بپردازند و در غذاهای مصرفی خود تعمق نمایند.

امروزه بیشترین موادی كه در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، عبارتند از:

1- انواع اسانس ها كه بیشتر در آزمایشگاه ها سنتز می شوند.

2- انواع سس ها، كه از تركیب مواد مختلف ساخته می شوند. (پارافین)

3- انواع رنگ های شیمیایی غذا كه در آزمایشگاه ها تهیه می شود.

4- انواع مواد نگهدارنده، مانند EDTA، سدیم نیتریت، بنزوات سدیم و استات سدیم و ....

5- انواع هورمون ها كه به حیواناتی مانند گاو تزریق می شود.

6- انواع داروهای شیمیایی و آنتی بیوتیك های خطرناك از قبیل تتراسیكلین و كلرامفنیكول كه بیماری های بدخیم مغز استخوان (انواع لوسمی ها) را ایجاد می كنند.

7- در نهایت تغییرات ژنتیكی در گیاهان كه فوق العاده خطر آفرین است.

8- تركیبات شیمیای بسیار مضر مانند: كربنات آمونیم( بیكینگ پودر) در بیسكویت، كیك، خمیر پیتزا و ...، و نیز جوش شیرین در نان. نانوایی ها حتی قبلا سهمیه جوش شیرین داشتند.

9- موادی از قبیل پودر خون، پودر گوشت،‌پودر استخوان، پودر چربی، كود شیمیایی، ازت ، كود مرغی و جوش شیرین كه معمولا برای چرب شدن شیر به غذای گاو اضافه می كنند، و یا اضافه كردن ماهی های غیر قابل استفاده و نیز ضایعات ماهی كه از نظر غذایی، دارای چربی های حیوانی غیر اشباع اند. بر اثر حرارت بیش از 150 درجه سانتی گراد،‌این چربی ها تبدیل به مواد سمی می شود كه بسیار خطرناك و عامل بیماری های بدخیم (انواع سرطان ها) است.

10- مدفوع و روده های مرغ كه توسط كشتارگاه های صنعتی خشك و پس از آن،‌ آسیاب شده و به غذای مرغ اضافه می شود. امروزه تمام ضایعات كشتارگاه ها به مصرف گاوداری ها، مرغداری ها و پرورش ماهی می رسد.

          این همه تغییر و دخل و تصرف در مواد غذایی برای آن است كه می خواهند طعم و مزه ی آن ها را مطلوب نمایند. حال باید دید این طعم و مزه ی مصنوعی واقعا ارزش آن را دارد كه سلامتی خود و خانواده ی مان را به خاطر آن به خطر اندازیم؟

          طعم و مزه ی هر غذایی توسط زبان آدمی تشخیص داده می شود. مزه ها به وسیله ی نوك و كناره های زبان مشخص می شوند. شیرینی، ترشی، شوری و تلخی را انتهای زبان حس می كند. با توجه به این كه ما معمولا از خوراكی های تلخ استفاده نمی كنیم، محل احساس این سه مزه باقی مانده حدودا نصف زبان است. نصف زبان حدودا 4 تا 5 سانتی متر است. آیا احساس طعم و مزه هر چند مطبوع و خوشایند باشد توسط این محدوده ی چهار تا پنج سانتیمتری، ارزش این را دارد كه انسان سلامتی خود را فدای آن كند؟!

          غذاها معمولا به سه دسته تقسیم می شوند: 1) اسیدی 2) قلیایی 3) خنثی، یعنی بین این دو. اسید ماده ای است كه دهنده ی هیدروژن و باز ماده ای است كه گیرنده ی آن است. اسیدهای مهم در بدن عبارتند از: اسید لاكتیك، اسید اوریك، اسید اسیتیك، فسفات اسید سدیم و ... . اسیدها دارای حالت اسیدی، و بازها دارای حالت قلیایی هستند.

تنظیم تعادل اسیدی و بازی

          هنگامی كه از تنظیم تعادل اسیدی و بازی صحبت می شود، منظور تنظیم غلظت یون هیدروژن در مایعات بدن، خصوصا در مایع خارج سلولی است. غلظت یون هیدروژن در محلول های مختلف می تواند كمتر از 10 به توان منهای 14 اكی والان در لیتر تا 10 به توان صفر اكی والان در لیتر در تغییر باشد. غلظت یون هیدروژن در بدن انسان تقریبا بین این دو حد قرار دارد. مختصر تغییری در غلظت یون هیدروژن نسبت به مقدار طبیعی آن می تواند موجب تغییرات بارز در سرعت واكنش های شیمیایی در سلول ها گردد؛ یعنی بعضی از واكنش ها را آهسته و بعضی دیگر را تند می كند. به همین دلیل تنظیم غلظت یون هیدروژن یكی از مهم ترین جنبه های هموستاز (ثابت نگاه داشتن محیط داخلی بدن) است.

          افزایش غلظت یون هیدروژن در داخل بدن را اسیدوز، و كاهش این غلظت را آلكالوز می نامند. با توجه به آن چه در رابطه با اسید و باز گفته شد، می توان علت خیلی از بیماری ها و كسالت ها و ناراحتی های عصبی را مشخص كرد.

          PH چیست؟ PH عبارت است از غلظت یون هیدروژن در مایع خارج سلولی . بر اثر نوع تغذیه ای كه انسان می كند، واكنش هایی در بدن انسان صورت می گیرد و در نتیجه ی آن، یا حالت اسیدی و یا حالت بازی غلبه پیدا می كند. طب روز یا مدرن، این واكنش ها را تغییرات PH می نامد.

          اگر PH بدن انسان برابر با 7 باشد، دارای حالت خنثی، و اگر كم تر از 7 باشد، دارای حالت اسیدی، و اگر بیش تر از 7 باشد، دارای حالت بازی یا قلیایی است.

          PH طبیعی خون بدن انسان 3/7 است كه معمولا باید ثابت باشد. این عدد بر اثر استفاده از مواد غذایی گوناگون ممكن است نوسان پیدا كند. اگر این عدد به بیش از 3/7 برسد، ممكن است تغییرات اساسی ای در بدن انسان به وجود آید. در چنین حالتی، ریتین و كلیه ها وارد عمل می شوند تا پی اچ (PH) خون به حالت طبیعی باز گردانند.

          تغییرات PH در سیستم تنفسی بدن را اسیدوز یا الكالوز تنفسی می گویند و در این حالت،‌ریه وارد عمل می شود و هیدروژن موجود را به حالت تعادل در می آورد؛ هم چنان كه تغییرات PH در متابولیسم بدن را اسیدوز یا الكالوز متابولیسم می نامند؛ در این حالت، كلیه ها برای ایجاد تعادل وارد عمل می شوند.

          اثرات اسیدوز و الكالوز بر روی بدن: اثر عمده ی اسیدوز تضعیف سیستم عصبی مركزی است. هنگامی كه پی اچ (PH) خون از 3/7 كمتر شود،‌سیستم عصبی آن قدر تضعیف می گردد كه شخص در ابتدا حواس خود را از دست می دهد و به تدریج دچار اغما می شود. براین اساس، بیمارانی كه بر اثر اسیدوز دیابتی، اسیدوز اوریك و سایر اسیدوزها فوت می كنند، معمولا در حالت اغما در می گذرند.

          در اسیدوز متابولیك غلظت زیاد یون هیدروژن موجب افزایش تعداد و دامنه ی حركات تنفسی می شود. بر همین اساس، یكی از علائم تشخیص اسیدوز متابولیك افزایش تهویه ی ریوی است. از طرف دیگر در اسیدوز تنفسی، علت اسیدوز تضعیف تنفس است و این امر برعكس چیزی است كه در اسیدوز متابولیك دیده می شود. در طب قدیم، ابوعلی سینا این حالت را جنون سرد می نامد.

          اثر عمده ی الكالوز بر روی بدن افزایش تحریك پذیری سیستم عصبی است. در طب قدیم، این حالت را جنون گرم می گویند. این اثر در سیستم عصبی محیطی، و پس از آن،‌در سیستم عصبی مركزی حادث می شود. در این حالت،اعصاب چنان تحریك پذیر می شوند كه حتی به وسیله محرك های طبیعی تحریك نمی شوند و به طور خودكار و مكرر امواج عصبی از خود صادر می كنند. در نتیجه عضلات وارد یك حالت تتانی، یعنی یك حالت اسپاسم تونیك می شوند. این تتانی در ابتدا در عضلات ساعد ظاهر شده و به سرعت به عضلات صورت و سرانجام به سراسر بدن سرایت می كند. بیماران مبتلا به الكالوز بسیار شدید ممكن است در اثر تتانی عضلات تنفسی فوت كنند.

اسیدوز الكالوز حالت هایی هستند كه در اثر مصرف غذاهای اسیدی و یا بازی به سراغ انسان می آیند و سیستم اعصاب مركزی را مختل می كنند. اعصاب مركزی عبارت است از: مغز‌، مخچه، بصل النخاع، نخاع و تمام رشته های عصبی.

در این جا ممكن است این سوال به ذهن شما خطور كند كه به هنگام بروز اسیدوز یا الكالوز چه اتفاقی می افتد؟ جواب آن است كه ریه و یا كلیه ها به طور خودكار وارد عمل می شوند و افزایش و كاهش پی اچ (PH) خون را تنظیم می كنند؛ بنابراین، چه فرقی می كند كه ما چه غذایی بخوریم!

جواب: مسائلی كه بیان شد صحیح است ولی به این سادگی هم كه شما فكر می كنید نیست. اكنون توضیحی عرض می شود كه بهتر است دقت لازم را مبذول دارید.

درست است كه اگر بدن به اسیدوز یا الكالوز مبتلا شود،‌ریه ها و كلیه ها به صورت خودكار فعال می شوند و پی اچ (PH) خون را تنظیم می كنند، ولی مساله این جاست كه باید توجه داشت برای هر بار كه اسیدوز و یا الكالوز بروز می كند، یك تا سه روز بدن وقت لازم را دارد كه ریه ها و كلیه ها به شدت فعالیت كنند تا پی اچ (PH) خون را تنظیم كنند. حال اگر نوع غذا رعایت نشود چه پیش می آید:

1- مدام اسیدوز یا الكالوز صورت می گیرد.

2- كلیه ها بر اثر كار كرد مداوم فرسوده شده و از كار می افتند (خرابی نفرون های كلیه).

3- دفع پروتئین و سایر مواد حیاتی از طریق ادرار.

4- ایجاد كم خونی و كسالت و بی حالی بر اثر نارسایی كلیه ها.

5- انواع بیماری های لاعلاج و یا صعب العلاج مانند صرع، ام اس (MS) ، و روماتیسم.

6- بدن فرصت جبران نوسانات پی اچ (PH) خون را ندارد؛ زیرا حدودا سه روز باید مدام كار و فعالیت نماید تا سیستم تنظیم شود.

          به هر حال، عدم كنترل اسیدوز و یا الكالوز نهایتا روی اعصاب مركزی اثر می گذارد و این سیستم با ارزش و حیاتی را مختل، و انسان را به انواع بیماری های خطرناك مبتلا می كند. بیماری هایی مانند : ام اس (MS) ، ای ال اس (ALS)، پاركینسون، آرترید روماتوئید و صرع در اثر عدم كنترل پی اچ (PH) خون و بروز اسیدوز یا الكالوز به وجود می آیند.

تایپ: علی اكبر ادهم ماراللو

 




طبقه بندی: فصل هفتم طبع های سه گانه ی غذا،
[ جمعه 14 اسفند 1388 ] [ 11:45 ق.ظ ] [ علی اكبر ادهم ماراللو آموزگار ششم ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

موضوعات
آمار سایت
بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بروز رسانی :

فروش بک لینکطراحی سایتعکس